Osoba:
Pokorný, Jan

Načítá se...
Profilový obrázek
Emailová adresa
Datum narození
Výzkumné projekty
Organizační jednotky
Název pracovní pozice
Příjmení
Pokorný
Křestní jméno
Jan
Jméno

Výsledky vyhledávání

Nyní se zobrazuje 1 - 8 z 8
  • PublikaceOmezený přístup
    Cestovní zpráva - Pracovní schůzka v ženevském CERN ohledně vývoje ERMS pro potřeby jednotlivých institucí i konsorcií
    (2016-10-12) Pokorný, Jan
    Cílem pracovní schůzky byla konzultace o ERMS (Electronic Resources Management System) vyvíjeném společností TIND (spin-off organizace CERN) a posouzení vhodnosti jeho nasazení v NTK. NTK má za úkol v rámci národního projektu CzechELib zajistit softwarovou podporu celého projektu, přičemž právě ERMS je jeho klíčovou součástí. TIND ERMS byl vytipován jako vhodný kandidát na software pro CzechELIb, a to z několika důvodů: TIND ERMS je nezávislý na obsahu (na rozdíl od ERMS Alma od společnosti ProQuest, která je zároveň dodavatelem obsahu), společnost TIND produkuje kvalitní open-source software Invenio a další systémy pro knihovny a prokázala schopnost pracovat s velkými objemy dat (důležité pro zpracování podrobných statistik EIZ).
  • PublikaceOtevřený přístup
    NTK jako datový zdroj: Vzdálená samoobsluha pro technickou literaturu
    (Národní technická knihovna, 2018-12-07) Pokorný, Jan
  • PublikaceOtevřený přístup
    Nástroje pro zpřístupnění EIZ
    (2015) Pokorný, Jan
  • PublikaceOmezený přístup
    Cestovní zpráva - Pracovní schůzka na univerzitě v Helsinkách o integraci znalostních bází discovery nástrojů a linkovacích serverů
    (2017) Pokorný, Jan
    Cílem pracovní schůzky byla konzultace o problémech integrace znalostních bází (knowledge base, zkr. KB) pro zpřístupnění EIZ, které pocházejí od různých výrobců, a nejsou proto 100% kompatibilní. Nekompatibilita KB způsobuje, že ze záznamů nalezených v discovery nástroji nelze úspěšně linkovat na plný text nebo nejsou nalezeny záznamy, na které by jinak šlo díky linkovacímu serveru odkázat. Helsingin yliopisto (zkr. HY, Helsinská univerzita) používá linkovač SFX jako NTK, má také několik licenčně nezávislých součástí jako NTK a jako vyhledávač využívá discovery nástroj jiného výrobce stejně jako NTK. Musí tedy řešit stejné problémy, které v současné době řeší NTK. Zmíněná problematika zpřístupnění má však širší dosah, zejm. v případě konsorcií v projektu CzechELib.
  • PublikaceOtevřený přístup
    Cestovní zpárva - Igelu 2017
    (2017) Kolátor, Jan; Pokorný, Jan
    Na konferenci a následném dni vývojářů byly prezentovány poslední novinky v produktech ExLibris. Letošní ročník byl zaměřen na prezentaci jak řešení původně firmy ExLibris, tak ProQuest a její softwarové divize. Byl vidět výrazný posun v zaměření na cloudové řešení, které staví knihovny do pozice uživatele SaaS. Také bylo z prezentací jasné, že spojování znalostních bází stále ještě neproběhlo. Zatím se průběžně řeší formální struktura metadat. Dále se mění prodejní struktury sítě ExLibris, byly opuštěny zastoupení v každém státě a zaměřují se na centralizaci supportu a poskytování vzdálené podpory. Pro NTK bylo také zásadní prezentování vývoje Alephu do dalších verzí a podpora jeho servisu, dodavatel zaručuje garanci fungování s vyššími verzemi Oracle a RedHat.
  • PublikaceOtevřený přístup
    VPK jako národní platforma pro sdílení zdrojů v rámci CPK
    (2016) Ouzká, Marcela; Pokorný, Jan
  • PublikaceOtevřený přístup
    Cestovní zpráva - ILIDE2016
    (2016) Svoboda, Martin; Pokorný, Jan; Žižková, Štěpánka
    Konference ILIDE2016 poskytla svým účastníkům širokou možnost konfrontace s trendy a posledními informacemi k tématu digitalizace, dlouhodobého uložení a efektivního zpřístupnění digitálního obsahu. Program byl zahájen předkonferenčním workshopem. Součástí akce byla prezentace firem. Na konferenci byl i dostatečný časový prostor pro osobní setkání s jednotlivými účastníky, přednášejícími a zástupci vystavujících firem.
  • PublikaceOmezený přístup
    Cestovní zpráva - Mezinárodní konference ELPUB 2017
    (2017) Pokorný, Jan
    Cílem účasti na mezinárodní konferenci ELPUB byla konfrontace znalostí a postupů v oblasti zpřístupňování digitálního obsahu. Letošní ročník byl dvěma nosným tématům, která jsou pro projekt CzechELib aktuální: problematika open access a open science.